Thursday, May 30, 2013

ReSePi SpAGeTTi MuDaH

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah masih sihat dan tadaaa blog sudah bertukar wajah....:)
Masih dalam proses mencantikkan lagi blog ni dan nak tambah apa yang perlu supaya "Da Bomb" gitu, In Shaa Allah....

Hari ini, nak kongsi satu resepi Spagetti paling mudah dibuat dan sedap dimakan, In Shaa Allah kalau ikut selera aku la. Bahan-bahan pun sangat mudah nak beli dan ada dijual di mana-mana kedai / pasaraya berdekatan anda.

Inilah dia Spagetti Olio Kario Tomato....hehe....Rupa takde tapi rasa ada tau!

Jom kita tengok bahan-bahannya:

1 bungkus/peket spagetti (apa-apa jenama)
4 biji tomato
1 labu bawang besar
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sudu besar lada mesin/cili boh
1 tin cendawan
1 batang lobak merah
1 peket sosej (apa-apa jenama)
2 keping dada ayam
Mixed Herbs
Seasoning
Garam 
Gula
Minyak/Butter/Marjerin
Jom layan gambar bahan--bahan yang sempat aku snap sebelum masak.

 Aku guna jenama Kimball, spagetti ni direbus dengan sikit minyak supaya tak melekat masa tos nanti. Masa rebus tu pastikan periuk ditutup supaya spagetti ni lembut masa dimakan.Agak-agak da lembut, korang tapiskan/toskan.

 Aku buat separuh peket je spagetti tu, jadi bahan-bahan tu aku bahagi 2 bahagian...Macam tomato biji ni tak kisah korang nak guna berapa biji pun ikut suka, aku cuma guna 2 biji je. Cara mudah je, Belah 4 tomato ni lepas tu, rebus dengan air sampai tomato ni jadi lembik dan hampir likat. Kemudian tunggu sejuk dan lepas tu dikisar bersama-sama air rebusan dia tadi. Makna kata blend semua. Ini adalah cara alternatif kita nak dapatkan pes tomato/ tomato puri. Bahan asli yang penuh Vitamin C dalam spagetti kita. 

 Inilah sosej yang aku gunakan, aku cuma potong menyerong je.

 Cendawan butang ni aku belah 3, pastikan korang basuh dan tapis dulu ye. Jenama ni ada tanda HALAL...



Inilah dia 2 perasa yang menyedapkan lagi spagetti aku tu. Jenama McCormick. Jangan guna banyak sangat sebab tekstur rasanya agak kuat dan mesti rasa dulu ikut kesesuaian selera.
Kalau ada oregano itulah yang sebaiknya, resepi ni aku main tangkap muat je apa yang ada dalam stok simpanan.






Inilah dia kesemua bahan yang tiada dalam gambar tu korang faham sendiri la ye....hehehe.
Beza spagetti aku ini adalah aku tak gunakan daging kisar tapi aku gantikan dengan ayam rebus yang dikisar dan berikan sikit kelainan tekstur rasanya yang lebih halus.







Cara-caranya:

1. Rebus Spagetti sampai lembut dan toskan.
2. Segala jenis bawang tu korang potong dadu.
3. Sosej potong menyerong.
4. Belah cendawan butang.
5. Lobak merah didadukan.
6. Rebus ayam sehingga empuk dan toskan air rebusan ayam jangan dibuang. Mesin ayam rebus dengan sikit air sehingga hancur.
7. Rebus tomato biji sampai likat dan sedikit hancur, sejukkan dan blend halus.
8. Panaskan minyak/butter/marjerin dan tumiskan bawang sampai naik bau kekuningan.
9. Masukkan lada mesin dan kacau sampai pecah minyak.
10. Masukkan air rebusan ayam sikit demi sikit hingga lada masak.
11. Masukkan pula lobak merah dan masak hingga lembut.
12. Masukkan ayam yang telah diblend tadi dan kacau sebati. Biarkan 5-10 minit sambil kacau sesekali supaya ayam masak dan tidak berkerak.
13. Masukkan pula tomato dan sikit air dan kacau lagi.
14. Masukkan Mixed Herbs, Seasoning, gula dan sikit garam dan perasakan ikut selera.
15. Masukkan sosej tadi yang kita memotong serong.
16. Spagetti dah siap, terpulang sama ada nak pekat atau sikit cair.
17. OPTIONAL - Jika mahu berkeju, bolehlah masukkan kepingan keju ikut selera.

 Snap dekat sikit makanan tengahari semalam....:)

Nak tahu rasanya kenalah cuba masak sendiri la ek. Resepi hentam daripada aku, lebih menjimatkan daripada biasa! 

Oklah sampai sini dulu ye, kalau sesiapa dah cuba dan sedap bagitahu kawan-kawan ye, kalau tak sedap bagitahu diri sendiri je ye.....hehehe:)

Wallahualam,

Friday, May 17, 2013

NoVeL & DrAmA KaMpUNg GiRL

Assalamualaikum w.b.t

Siapa dah baca novel Kampung Girl ni? Best kan novel ni. Kelakar dan geram pun ada dengan watak-watak dia. Lagi-lagi kerenah Ainnur dan Ashraf tu. Berita baiknya adalah novel ni akan diterjemahkan dalam bentuk cereka iaitu drama bersiri kat TV3 nanti dalam slot Lestary. Dengar cerita akan keluar kat TV3 dalam penghujung tahun ni. Yeay! Tak sabar, tak sabar! Kat bawah ni ada sinopsis novel Kampung Girl ni. Malas nak review ayat sendiri sebab nanti takut penulis lain tak dapat cari makan pulak, hahaha maha perasan aku ni! BTW watak Ainnur best sebab dalam cinta gila-gilanya terhadap Ashraf masih diselitkan dengan sifat sopan, tegas, berdikari dan berani....

Sinopsis Kampung Girl sumber dari sini: Klik sini ye

PERKAHWINAN diaturkan oleh keluarga? Ashraf langsung tidak menyangka! Lebih memeningkan kepala, apabila dia mengetahui nama calon yang disebutkan oleh mummynya, Puan Mazlin. Ainnur! Si budak kampung itu?! Tidak mungkin.
“Orang tak nak kahwin dengan budak kampung tu… mummy jangan paksa Ash!” - Ashraf Khairi.
“Ain akan kahwin dengan abang Ash!” - Ainnur.
Dan jawapan itu cukup untuk membuatkan Ashraf kehilangan kata.
Bergaduh mulut? Itu merupakan perkara biasa bagi Ashraf jika Ainnur ada di depan mata. Pasti ada sahaja perkara yang hendak diperbalahkan.
“Dekat kampung kau tu dah pupus populasi lelaki ke sampai kau kena ke bandar nak cari calon suami?” - Ashraf Khairi.
Dan nada yang sinis itu cukup untuk membuatkan Ainnur naik darah.
Benarlah kata orang, kerana pulut santan binasa… kerana mulut? Jerat terkena diri pemangsa. Rancangan untuk menolak diri Ainnur merupakan titik tolak yang ‘menjahanamkan’ diri Ashraf.
“Ash nak ajak dia beli cincin tunang.” - Ashraf Khairi.
Lain yang dirancang, lain pula jadinya. Pertunangan yang diaturkan merupakan titik yang mengikat diri Ashraf dan Ainnur. Tapi siapa sangka, tarikh pernikahan yang semakin hampir mencemaskan Ainnur dek kerana ada ‘rahsia’ yang disimpan kemas daripada pengetahuan Ashraf. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Itulah keadaan Ainnur di saat terpaksa menghadapi kemarahan Ashraf yang sememangnya sentiasa suka memarahi dirinya.
And what have you been thinking, doing such thing to me? Nak bagi aku nampak macam orang bodoh…” - Ashraf Khairi.
Kelu lidah Ainnur tidak mampu hendak menjawab. Terkantoi Ainnur dengan helahnya. Kesudahannya… Adakah Ashraf makin membenci? Adakah Ainnur menjauhkan diri? Tidak akan bertemukah dua hati ini? Akan wujudkah satu saat itu, di mana lelaki bandar ini jatuh hati dengan kampung girl yang dibenci?

Jom layan gambar pulak...


Watak utama Ainnur.

Nad Zainal sebagai Ainnur Azmi
Akim Ahmad sebagai Ashraf Khairi

Tak sabar nak tengok gandingan mereka sebagai hero dan heroin Kampung Girl.

Comel je Nad Zainal ni kan...Suka lagu Akim bertajuk Menunggu....

Antara scene Ainnur dengan Ashraf.

Kita sama-sama nantikan drama bersiri ini di kaca TV okey.

Update: Drama Kampung Girl akan ditayangkan lepas drama Sebenarnya Saya Isteri Dia. Kemungkinan tarikh mula ditayangkan 12 Julai 2013....Yeay

Wallahulam....


Wednesday, May 15, 2013

ReSePi AgAr-AgAr SaNtAn GuLa MeLakA


Assalamualaikum w.b.t

Lama tak jengah blog, dan hari ini aku kembali! Taknak cerita panjang lebar sebab post hari ini adalah untuk kongsi resepi yang baru pertama kali buat tadi...

Inilah dia agar-agar santan gula melaka yang aku buat khas untuk Mak...


Bahan-bahan utamanya juga amat mudah didapati. Antaranya ialah :

Agar-agar tali Cap Bulan Bintang ni sangat mudah larut.

Yang ni pula gula melaka. 

Jom aku senaraikan resepi yang sepenuhnya...

Bahan-bahan:

1 peket agar-agar tali 11g
1 buku gula melaka (bergantung banyak mana yang kita suka)
1 sudu makan gula pasir (bergantung manis mana yang kita suka)
3 cawan air 
2 cawan santan pekat (daripada 1/2 biji kelapa)
2 helai daun pandan
Acuan 

Cara-caranya:
1. Gula melaka cincang terlebih dahulu.
2. Campurkan air, daun pandan, gula pasir dan gula melaka dalam periuk dan masak hingga gula larut dan hancur. Kemudian tapiskannya
3. Gula melaka tadi dididihkan semula bersama dengan agar-agar sehingga agar-agar larut. Kacau sekejap-sekejap.
4. Apabila agar-agar dah larut, masukkan santan pekat dan didihkan sebentar dan perlu sentiasa dikacau dengan api sederhana besar. Dah didih padamkan api dan tapis terlebih dahulu bagi mendapatkan cairan agar-agar yang licin dan bolehlah dimasukkan ke dalam acuan kegemaran
5. Sejukkan dan biarkan beku dulu sebelum dipotong.



Nak tahu rasanya, korang kenalah cuba buat dulu ye....

Selamat mencuba!

Wallahualam,

 

Aku apa Adanya Aku....❤

Hampir 2 tahun aku menghilangkan diri daripada dunia blogger. Dunia penceritaan perihal kehidupan. Kehidupan seorang insan biasa yang tak...