Siapa suka makan roti? Apalagi roti bakar yang disapu dengan planta dan kaya, Masyallah sedapnya! Hari ni aku nak "share" buat homemade kaya atau English kita panggil Coconut Jam yang sapu kat roti tu. Biasa kita beli yang dah siap kan, tapi kali ni apa kata kita buat sendiri dan pasti rasa puas hati sebab terjamin buatannya....In Shaa Allah
Ini antara jenama kaya yang ada dalam pasaran kita....
Ini kaya daripada AgroMas.
Yang ini pula daripada Yeo's
Aku sendiri pun bukan penggemar kaya, tapi atas desakan daripada mak suruh belajar buat kaya, jadi aku pun cuba la. Tengok cara buat kat Youtube dan cari resepi kat blog-blog masakan. Pertama kali buat dulu dia jadi berketul-ketul keras sebab gula terlalu hangus. Kali kedua pulak tak berkilat dan kena "blend" baru jadi cair dan akhirnya kali ketiga barulah menjadi lepas tahu cara yang macam mana boleh hasilkan kaya yang sebenar-benarnya kaya. :)
Inilah hasilnya, "soooo creamy". Cedok guna sudu dan meleleh je macam ni, apatah lagi kalau sapu roti bakar, walla!
Kaya yang baru siap!
Resepi kaya :
Bahan-bahan:
3 biji telur
150g santan pekat
8 sudu besar gula
sehelai daun pandan
2 sudu besar gula melaka yang telah dihancurkan
Cara-caranya:
1. Pukul telur bersama 4 sudu besar gula sehingga larut. Kemudian masukkan santan pekat dan kacau rata. Biarkan sebentar sementara kita buat gula hangus.
2. 4 sudu besar gula dibuat gula hangus di atas api yang kecil. Perlu sentiasa dikacau sehingga gula larut dan cair. kemudian masukkan gula melaka yang telah dihancurkan.
3. Sementara itu, panaskan air di dalam kuali atau periuk untuk kita kacau kaya secara double boiler.
4. Kemudian, masukkan bahan cecair tadi ke dalan kuali gula hangus bersama-sama daun pandan dan dimasak di atas kuali/periuk air panas tadi dan masak secara double boiler.
5. Teruskan mengacau sehingga menjadi sedikit pekat dan tidak berketul-ketul.
6. Siap dan masa untuk menikmatinya.....
Selamat mencuba...
Wallahualam
No comments:
Post a Comment