Salam Aidilfitri....
Linlone post kan resepi emak kesayangan Linlone. Skrg Linlone and my sis, Mimi yg menyediakan semua juadah yg menjadi hidangan di pagi Syawal. My mum not very well la so, mak just jd pemegang jawatan as an instructor and big chef....Cayala mak kesayangan Linlone yg da naik pangkat sejak kitorang da besau panjang ni.:)
Linlone post kan resepi emak kesayangan Linlone. Skrg Linlone and my sis, Mimi yg menyediakan semua juadah yg menjadi hidangan di pagi Syawal. My mum not very well la so, mak just jd pemegang jawatan as an instructor and big chef....Cayala mak kesayangan Linlone yg da naik pangkat sejak kitorang da besau panjang ni.:)
Hidangan di pagi Syawal:
1. Rendang Ayam
Bahan2:
Seekor ayam
8 ulas bawang merah hiris
5 ulas bawang putih hiris
Halia sebesar ibu jari hiris
kunyit sedikit dimesin
3 sudu besar lada mesin
4 sekawan
5 sudu besar rempah rendang/ rempah kari ayam
3 sudu besar kerisik kelapa
Sebiji kelapa diperah pekat menggunakan air kelapanya
Sedikit belacan
Air
Garam dan gula
Daun kunyit
Cara2:
1. Gaulkan bahan hirisan bersama kunyit, lada mesin, rempah rendang, kerisik kelapa, belacan, 4 sekawan dan sedikit air.
2. Tumis bahan2 tadi hingga pecah minyak
3. Masukkan ayam dan didihkan hingga empuk.
4. Kemudian masukkan santan kelapa.
5. Kacau hingga pekat
6. Kemudian masukkan daun kunyit dan perasakan rendang dgn garam dan gula
7. Kacau hingga kering
8. Sedia dihidang
2. Tempeh Sambal Berkacang
Bahan2:
Tempeh potong nipis dan digoreng (16 bungkus dalam daun)
RM1 Kacang tanah digoreng
2 gengggam Ikan bilis digoreng
4 ulas bawang besar (mesin)
3 ulas bawang kecil (mesin)
5 ulas bawang putih (mesin)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
4 sudu besar lada mesin
Cara2:
1. Tumis bahan2 yg tlh dimesin hingga naik bau
2. Masukkan lada mesin dan masak hingga pecah minyak
3. Masukkan sos cili dan juga kicap manis dan biarkan hingga sedikit kering
4. Masukkan tempeh, ikan bilis dan kacang tanah goreng dan gaul rata.
5. Sedia dihidang.
3. Lodeh (kuah lontong)
Bahan2:
1 biji sengkuang
2 batang lobak merah
Segenggam kacang panjang
3 biji kentang
Sooh hoon dan perut tauhu direndam terlebih dahulu (aggaran)
5 sudu besar udang kering ditumbuk halus
5 ulas bawang merah hiris
3 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
Sedikit kunyit
5 cawan santan kelapa
Sedikit garam
Cara2:
1. Didihkan sayur2 dgn air supaya lembut.
2. Kemudian masukkan bahan2 hiris, udang kering dan kunyit, biarkan didih lagi
3. Masukkan santan kelapa dan biarkan hingga masak mendidih dan perasakan dgn garam
4. Sedia dihidang
4. Sambal/ kuah kacang
bahan2:
1/2 kg kacang tanah disangai, dibuang kulit dan dimesin hancur
4 ulas bawang besar (mesin)
2 ulas bawang kecil (mesin)
4 ulas bawang putih (mesin)
2 batang serai (mesin)
Sedikit lengkuas (mesin)
3 sudu besar lada mesin
Sedikit air asam jawa
ikan bilis
1/2 biji gula melaka
Garam
Cara2:
1. Tumis bahan mesin sehingga naik bau
2. Masukkan lada mesin dan masak sampai pecah minyak
3. Kemudian masukkan kacang tanah dan gaul rata
4. Masukkan air aam jawa dan gula melaka
5. Perasakan dgn garam dan jika kurang manis tambahlah gula pasir sedikit ikut kesesuaian rasa
6. Sedia dihidang
LinLoneCooking
No comments:
Post a Comment