Friday, January 20, 2012

ReSePi NaSi tOmAtO

Nasi tomato favorite ku...

Nak rasa kena cuba resepi ni!

, Whoops, gambar takde lauk ar :)

My first time ...
Alhamdulillah, menepati ciri-ciri secukup rasa dan selepas tu byk kali da buat...bukan ape, family suka. Mak kata tak perlu lauk pun dah sedap...:)

Bahan-bahan:
5 cawan beras basmathi (basuh dan toskan)
3 cawan air
2 cawan susu cair
4 sudu besar gheeblend (minyak sapi)
4 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3 sudu kecil garam
1 helai daun pandan
2 biji bawang besar mayang halus
1 ulas bawang putih hiris halus
Sehiris halia
Rempah 4 sekawan
2 biji tomato biji potong dadu
4 sudu besar kismis goreng
5 sudu besar gajus goreng
Secukup bawang goreng

Cara-cara:
1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang-bawang hingga naik bau.
2. Masukkan rempah 4 sekawan dan goreng bawang garing lagi.
3. Masukkan tomato puri, sos tomato dan jugak tomato biji dan goreng sebentar.
4. Masukkan pula air dan susu tadi sekaligus dan biarkan mendidih sebentar.
5. Masukkan beras dan daun pandan dan garam. Perasakan ikut selera. Kacau hingga hampir kering supaya bahan-bahan benar-benar sebati dan tutup biar hampir kering
6. Bila nasi hampir kering, kacau nasi supaya bahan sebati.
7. Nasi dah kering, taburkan kismis dan gajus serta bawang goreng ke dalam nasi tadi.

Tadaaaaa... dah siap!

P/s : Tumis kat atas api pastu bila air campur susu tadi dah didih, barulah masukkan dalam rice cooker dan selalu tengok dan kacau. Biarkan dan masak macam nasi biasa, tp perlu dikacau bila hampir nk kering sebab takut bahagian bawah je yg rasa nasi tomato...maknanya, nasi tak masak serata la tu. Dah kering tabur je kismis, gajus dan bawang goreng.
Sedap makan dgn ayam masak sambal tomato, acar nenas atau kari ayam...:) memang marvelous!!!

No comments:

Aku apa Adanya Aku....❤

Hampir 2 tahun aku menghilangkan diri daripada dunia blogger. Dunia penceritaan perihal kehidupan. Kehidupan seorang insan biasa yang tak...