Sunday, June 12, 2011

MuRtaBak mAgGi SiMpLe

Entri arini satu resepi mee maggi yg aku jadikan murtabak. Paling mudah disediakan dan rasanya nyum nyummmmm hingga menjilat jari. hehehe, koya la tu....

Bahan-bahan:

1 peket maggi 2 minit (ape2 perasa pn blh sbb nk kan mee nyer jer)
2 biji telur
Segenggam daging hancur *(guna Ramly brand)
4 ulas bawang putih * (tumbuk)
Sedikit halia * (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar rempah kari
Setangkai daun kari
Garam dan gula
Sedikit air
Minyak utk menumis

Bahan bertanda * perap bersama 1/2 jam

Cara-cara:

1. Masukkan minyak masak dlm kuali dan tumis bawang besar hingga naik harum
2. Masukkan daun kari dan rempah kari. Kacau rata hingga pecah minyak
3. Masukkan sedikit air dulu dan gaul rata lagi hingga pecah rempah masak
4. Masukkan daging yg diperap tadi dan gaul rata
5. Masukkan sedikit air dlm setengah cawan dan masak hingga daging empuk
6. Sementara itu, celur mee maggi tadi sekejap dan tapis
7. Kocok telur dan asingkan
8. Apabila daging telah empuk perasakan dgn garam dan gula dan biarkan kering dgn api sederhana
9. Masukkan mee maggi yg dicelur dan daging td ke dlm mangkuk telur dan gaul rata
10. Panaskan kuali non-stick dan masukkan bahan murtabak td dn goreng garing
11. Sedap dihidang bersama sos kegemaran

1 comment:

roy said...

wah sedapnye nmpk.bleh tolong buatkan satu e..

Aku apa Adanya Aku....❤

Hampir 2 tahun aku menghilangkan diri daripada dunia blogger. Dunia penceritaan perihal kehidupan. Kehidupan seorang insan biasa yang tak...